טיפול, לשם שינוי – מה אני רוצה מהטיפול?

הקטע להלן לקוח מספרה של אן וייזר קורנל, "מהות השינוי".
 אני מביאה אותו כי לדעתי הוא מבהיר ומסביר מה מחפש אדם כשהוא פונה לטיפול. (התרגום הוא שלי)
Ann Wiser Cornell. Focusing in Clinical Practice: The Essence of Change. W. W. Norton & Company, 2013

אן וייזר קורנל מלמדת את טכניקת ההתמקדות ברחבי העולם. היא למדה אותה מפרופ' יוג'ין גנדלין, המגלה והמנחה הראשון של הטכניקה הזאת.
התמקדות (focusing)  היא תהליך פשוט ומפתיע בעצמתו, המאפשר לנו להיות בחיבור עם החוויה הפנימית החבויה בתוך גופנו. חיבור שיכול להתקיים בכל מצב, באופן שמזמין אותנו לפעול מתוך דיוק ואמת פנימית, מביא איתו תחושה של הקלה, בהירות והזדמנות לשינוי.


פסיכותרפיה היא מקום בו אנשים מסוימים מחפשים שנוי. כאשר אנו שואלים מהו שנוי זה, התשובה אינה פשוטה.

ניתן לומר שמטופלים מוצלחים יותר מתחזקים בעקבות פנייתם לטיפול, הם מסוגלים לנהל את חייהם טוב יותר מהעבר ותגובותיהם לאירועים מלחיצים מאוזנות יותר. הם תופסים את הסובבים אותם יותר כמקור לתמיכה מאשר כמעמסה. כל אלה הן בגדר הגדרות מוסכמות. אבל כאשר אנו יורדים לפרטים, צצים הפרדוקסים, שכן התקדמות אצל אדם אחד עשויה להיתפס כנסיגה אצל זולתו.
...
לאיש החי את חייו בבדידות, הטיפול עשוי לסייע לתקשר טוב יותר עם הסביבה, תוך כדי שמירה על הצורך שלו להיות לבד עם עצמו.
לאישה החיה חיי תלות בסובבים אותה, הטיפול יאפשר לפתח יכולות להינות מרגעי בדידות.
על אף שתוצאות אלו נראות מנוגדות, הן מהוות שינוי חיובי עבור כל אחד מהמטופלים הללו, שכן הן מתאימות לתהליך הייחודי שכל אחד זקוק לו, ולא לנוסחה כללית כלשהי.  

ניתן לומר שלאנשים שונים חסרים דברים שונים, והטיפול בא להשלים את החסר. ג'נדלין (2011) טוען: "תרפיה זה לצאת מהתקיעוּת שלך". הכוונה כאן היא שבתהליך התרפיה, המטופל מתפתח בדרכים חדשות משלו. דרכי החיים החדשות הללו חייבות לנבוע משנוי המתאים למטופל עצמו. לשינוי זה הוא קיווה, ושינוי זה ימלא את החסך שלו. מטפל לא יכול לחזות מראש מה יהיה כוון השינוי, והוא עשוי להיות מופתע. אבל כאשר שינוי זה מתרחש, הוא "מרגיש נכון" למטופל. שינוי זה גורם להקלה גופנית, נשימה עמוקה יותר ותחושה של משב רוח רענן לא רק אצל המטופל אלא גם אצל המטפל.
  
מכאן שיש סיבה טובה למטפל להיות צנוע. הוא יכול לדעת הרבה על איך לעזור למטופל שלו אך לעולם לא ידע מראש  לאן דרכו (של המטופל) תוביל אותו. המטפל יכול לדעת לא מעט על דפוסי התנהגות מסוימים וקשיים שכיחים, אבל הדבר שיקדם את המטופל המסוים שלו הוא משהו ייחודי ולרוב אינו ידוע לאיש מלבדו. אם המטפל ירצה להיות "זה שיודע מה טוב בשבילו", זה עלול להוות מכשול. המטפל לא אמור לשכוח מה שהוא יודע, אבל הוא יכול להניח את הידע שלו בצד במידת הצורך. בעשותו כך, המטפל יכול לעקוב אחר המשמעויות והרגשות שיבוטאו על ידי המטופל שלו, ויכול לתמוך בכוון הצמיחה הרצוי למטופל.


אם כן, לא מדובר בסתם שינוי. מה שמטופל מקבל מהטיפול זה מה שניתן לכנות "שנוי בדרכו שלו". האם שנוי זה מופיע בבת אחת? לא. נראה שהוא מופיע וניתן להבחין בו בצעדים הדרגתיים, וכל אחד מהם בכוון של צמיחה.

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

טיפול בחלומות וסיוטים באמצעות EMDR

קבוצה קטנה לעומת קבוצה גדולה

קבוצה טיפולית באמצעות פסיכודרמה בירושלים